Ontdek alles over Code 95

Elke 5 jaar heb je 35 nascholingsuren nodig om je Code 95 te behouden. Van deze 35 uur moet er minimaal één cursusdag (7 uur) een praktijktraining zijn. De overige theorie cursussen zijn naar eigen wens in te vullen.

Als verantwoordelijke binnen een transportbedrijf begrijp je als geen ander hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je chauffeurs vakbekwaam en up-to-date blijven. Code 95 speelt hierin een cruciale rol. Maar wat houdt dit precies in? Waarom is het belangrijk voor jou? En, wat kan De Weerd voor jou betekenen? Dat vertellen we je graag! Lees verder om te ontdekken hoe code 95 de vakbekwaamheid van jouw chauffeurs versterkt. Ben je op zoek naar een cursus voor de nascholing van code 95? Bekijk dan ons cursusaanbod of neem contact met ons op!

De Weerd biedt alle denkbare nascholingscursussen aan voor de verplichte Code 95 voor beroepschauffeurs!

Code 95: een vakbekwaamheidsbewijs

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs van jouw chauffeurs, dat achter de voertuigcategorie is geplaatst. Eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is namelijk een duidelijke indicator van de vakbekwaamheid van chauffeurs. We noemen het dan ook wel een vakbekwaamheidsbewijs. De code geeft namelijk aan dat een chauffeur voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid voor professioneel rijden. Hierdoor is jouw chauffeur bevoegd om beroepsmatig voertuigen te besturen die onder de genoemde categorieën vallen.

Wanneer heb je Code 95 nodig?

Code 95 is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor een rijbewijs C1 (E), C (E), D1 (E), of D (E) nodig is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door nascholing.

Rijbewijs met Code 95

Code 95 behaal je door de basiskwalificatie. De basiskwalificatie is voor iedereen die na 01-09-2009 het rijbewijs beroepsmatig wil gebruiken. De basiskwalificatie bestaat uit:

 • Theorie-examens Module 2 en Module 3

 • Praktische Toets

 • Toets Besloten Terrein

Als je bent geslaagd voor de examens en toetsen laat je de Code 95 op je rijbewijs bijschrijven. Iedere vijf jaar verleng je Code 95 door nascholing te volgen.

Chauffeur die zijn route aan het plannen is in een DAF vrachtauto

Geldt dit voor iedere chauffeur?

Zijn een of meer van jouw chauffeurs in het bezit van een rijbewijs D dat voor 10 september 2008 is afgegeven? Of een rijbewijs C voor 10 september 2009? Dan geldt er een vrijstelling voor de basiskwalificatie vakbekwaamheid. Let op! Dit betekent enkel dat ze de basiskwalificatie niet hoeven te behalen. Ze dienen nog steeds de nascholing te volgen. Voor het volgen hiervan is het verplicht om een rijbewijs C in het bezit te hebben. Daarnaast is er geen minimum opleidingsniveau. 

De Weerd transportopleidingen: jouw partner voor nascholing

Wij bieden een ruim aanbod aan code 95 transportopleidingen aan. Iedere cursus heeft een eigen waarde voor de nascholing. Dit betekent dat er cursussen zijn die gelden voor 7 nascholingsuren, maar ook cursussen die gelden voor 14 uren. Hieronder vind je een greep uit onze cursussen:

 • ADR - ADR Tank

 • VCA Basis / VOL

 • EHBO

 • Techniek en veiligheid

 • Heftruck

 • Chauffeursdag

 • Verkeerseducatie

 • Het nieuwe rijden

 • LZV

 • Manoeuvreren

 • Digitale tachograaf

 • Ritoptimalisatie

Bekijk alle Code 95 cursussen
Theorie, Praktijk & E-learning

Plan jouw Code 95 cursus bij De Weerd

Hieronder vind je een overzicht van al onze Code 95 cursussen. Je vindt daar de cursussen voor: Theorie, Praktijk & E-learning

Filter onze opleidingen:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Investeer in de toekomst van jouw bedrijf met De Weerd Transportopleidingen

Code 95 is niet alleen een vereiste, maar ook een kans om de professionele groei van je chauffeurs en je transportbedrijf als geheel te stimuleren. Bij De Weerd Transportopleidingen begrijpen we de unieke behoeften van transportbedrijven en bieden we gespecialiseerde nascholingscursussen aan die aansluiten op jouw doelen. Schrijf je chauffeurs vandaag nog in voor onze cursussen en zorg ervoor dat jouw wagenpark met chauffeurs altijd vakbekwaam en up-to-date blijft op de weg.

Schrijf je in voor onze cursussen

Bijkomende kosten

Voor elke Code 95 nascholingscursus wordt € 36,00per persoon in rekening gebracht, naast de reguliere cursusprijs. Deze kosten zijn voor:

 • Aan- en afmeldkosten van het CBR/CCV voor de registratie van de nascholingsuren

 • Aanmaken van een certificaat voor de kandidaat (indien van toepassing)

 • Administratiekosten

Voor cursussen die niet meetellen voor Code 95 wordt € 5,00 pp. per cursus in rekening gebracht. Bijkomende kosten vallen ten alle tijden buiten eventuele kortingsafspraken.

Basiskwalificatie en nascholing

Code 95 bestaat uit twee onderdelen:

1. Basiskwalificatie:

om code 95 te verkrijgen, moeten chauffeurs de basiskwalificatie behalen. Deze kwalificatie is verplicht voor chauffeurs die voertuigen besturen waarvoor rijbewijscategorieën C1(E), C(E), D1(E) of D(E) vereist zijn. Het behalen van de basiskwalificatie is noodzakelijk om vakbekwaamheid te bevestigen;

2. Nascholing

zodra de basiskwalificatie is behaald en de chauffeur in het bezit is van code 95, dient hij of zij iedere 5 jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen, waarvan minimaal 7 uur praktijktraining. Wordt dit niet gedaan, dan mag je niet meer beroepsmatig rijden. Daarnaast garandeert dit niet alleen dat de chauffeurs up-to-date blijven met de nieuwste regelgeving, technieken en inzichten in de transportsector. Nascholing is ook een voortdurende investering in de professionele groei als chauffeur! 

Cursussen met SOOB

SOOB (opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de branche) stimuleert het volgen van opleidingen en trainingen door huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak. Dit doet SOOB door het verstrekken van subsidies via SOOB Subsidiepunt. De Weerd verzorgt de administratieve afhandeling daar waar mogelijk.

Hier vind je al onze cursussen waar SOOB subsidie op van toepassing is:

Heftruck

Reachtruck

Lading Zekeren

ADR

VCA

Rijoptimalisatie

Het Nieuwe Rijden

LZV

Werkgevers in de transportsector die werknemers willen opleiden voor een branche-kwalificerend certificaat of diploma, kunnen hiervoor bij SOOB Subsidiepunt terecht. De subsidie geldt voor rijopleidingen voor zijinstromers en doorstromers en geldt voor een aantal Code 95 Nascholingscursussen.

Neem contact met ons op voor meer informatie of kijk op www.soobsubsidiepunt.nl.

Logo van SOOB

DAF Driver Training Partner

De Weerd is DAF Driver Training Partner. Om ervoor te zorgen dat je als chauffeur van een DAF-voertuig optimaal bijgeschoold wordt heeft DAF een landelijk netwerk opgezet van partners. Onze instructeurs zijn opgeleid om voor jou de best mogelijke DAF Driver Training te verzorgen. Je volgt de DAF Driver Training ook voor je Code 95.

DAF Driver Training logo badge

Veel gestelde vragen

Wanneer heb je Code 95 nodig?

Code 95 is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor een rijbewijs C1 (E), C (E), D1 (E), of D (E) nodig is.

Hoe lang is Code 95 geldig?

De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door nascholing.

Heb ik Code 95 nodig als ik mijn C rijbewijs voor 10-09-2009 heb gehaald?

Je hebt dan geen basiskwalificatie nodig. Dan kan je de Code 95 behalen door het volgen van 35 uur nascholing.

Om vanaf 10-09-2009 beroepschauffeur te blijven moest je uiterlijk 10 september 2016 een geldige Code 95 op je rijbewijs hebben staan. Vanaf 10 september 2016 geen Code 95 op je rijbewijs? Bekijk dan op de site van CBR welke stappen te volgen.

Staat je antwoord er niet bij?

Parkeer dan je vraag en neem contact met ons op. We informeren je graag!