Voel de vrijheid van het motorrijden A

Wil je de vrijheid van het motorrijden ervaren? Bij De Weerd stap je met een kennismakingsles op de motor en kom je erachter of het je leuk lijkt om je motorrijbewijs te halen. Met een motorrijbewijs A op maat weet je waar je aan toe bent en weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Om je motorrijbewijs te halen heb je motortheorie nodig en doe je twee praktijkexamens, namelijk voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD). Onze lespakketten zijn verdeeld met praktijklessen voor deze twee praktijkexamens.

Theorie

Veel verkeersregels voor motor en auto komen overeen. Toch zijn er ook een paar belangrijke verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de plaats op de weg of het gebruik van de remmen. Voor ieder aankomend motorrijder geldt dat er apart motor theorie-examen behaald moet worden. Voor het praktijkexamen AVD is een theoriecertificaat categorie A noodzakelijk. Als je in het bezit bent van een rijbewijs categorie B dan mag je beginnen met rijlessen voor categorie A en praktijkexamen AVB doen. Als je geen rijbewijs categorie B hebt dan is het verplicht om eerst het theoriecertificaat categorie A te behalen.

Theoriecursus
Naast het zelfstudiepakket kan je ook klassikaal de motor theoriecursus volgen. In drie avonden nemen we je mee door het lesmateriaal, kan je vragen stellen aan de docent en oefen je de CBR examens.

Motorrijles met 2 leerlingen begeleid door een instructeur

Motorrijbewijs A uitgelegd

Welk motor rijbewijs moet ik halen? Lees hier meer over het A1, A2 of A rechtstreeks rijbewijs!

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens doen voor het rijbewijs A1.

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het motorrijbewijs halen voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens doen voor het rijbewijs A2.

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens doen voor het rijbewijs A.

Code 80

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je mogelijk code 80 op het rijbewijs vermeld. Dit hangt er van af of je je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dit rijbewijs hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Lees meer over code 80 op het A-rijbewijs op de site van het CBR.

Lespakketten

Opstap
€1.675,-*
Kennismakingsles 1 op 1
24 rijlessen van 50 minuten
Praktijkexamen AVB
Praktijkexamen AVD
Kickstart
€1.870,-*
Kennismakingsles 1 op 1
28 rijlessen van 50 minuten
Praktijkexamen AVB
Praktijkexamen AVD
Tour
€2.065,-*
Kennismakingsles 1 op 1
32 rijlessen van 50 minuten
Praktijkexamen AVB
Praktijkexamen AVD
*De lespakketten worden in twee delen in rekening gebracht. Eerst de kennismakingsles, de rijlessen en het praktijkexamen AVB en daarna de rijlessen en het praktijkexamen AVD. Eventuele prijsverhogingen en/of veranderingen wachttijden CBR voorbehouden. Prijzen incl. BTW en van toepassing op inschrijvingen vanaf 01-12-2023.

Reserveer je kennismakingsles voor de motor

We hebben een lange wachttijd i.v.m. beschikbare examens bij het CBR. De kennismakingsles kunnen we op redelijke termijn inplannen, maar het kan langer duren voordat je begint met de rijopleiding. Wil je meer informatie over de wachttijden of wanneer je kan beginnen met de rijopleiding? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Veel gestelde vragen

Moet ik eerst mijn motor theorie halen voordat ik kan beginnen met lessen?

Als je in het bezit bent van een geldig B rijbewijs en minimaal 18 jaar bent, dan heb je niet voor de start van je praktijklessen het motor theoriecertificaat nodig. Als je 17 jaar bent en/of niet in het bezit van een geldig rijbewijs B, dan moet je in het bezit zijn van het motor theoriecertificaat en een geldig ID-bewijs.

Ik heb dyslexie, hoe kan ik dan het beste deelnemen aan het theorie-examen?

Het CBR heeft theorie-examens met extra tijd (45 minuten ipv 30 minuten) en individuele mondelinge examens. Neem voor meer informatie en het reserveren van deze examens telefonisch contact met ons op.

Wat is de wachttijd voor het begin van de motor rijopleiding?

Vanuit het CBR hebben we te maken met beperkte examen capaciteit. Dit betekent dat we lang moeten wachten op een examendatum en de wachttijd voor de start van je rijopleiding loopt hierdoor wel op tot een aantal maanden. Neem voor actuele wachttijden contact met ons op.

Waar kan ik mijn motor theorie-examen doen?

Het theorie-examen wordt afgenomen in Deventer of Zwolle.

Waar kan ik mijn motor praktijkexamen doen?

Het praktijkexamen wordt afgenomen in Apeldoorn of Zwolle.

Hoe lang is het motor theoriecertificaat geldig?

Het motor theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Heb ik voor de kennismakingsles al een helm en motorkleding nodig?

Het heeft onze voorkeur dat je een eigen helm en beschermende kleding draagt. Is dit niet mogelijk, dan hebben wij ook een helm en kleding beschikbaar. Het is verplicht om stevige hoge schoenen te dragen, deze hebben wij niet te leen.

Ik heb mijn A1 of A2 rijbewijs, hoe kan ik dit omzetten naar een A rijbewijs?

Als je in het bezit bent van een A1 rijbewijs heb je twee opties. Je kan de rijopleiding A rechtsreeks opnieuw doen met het AVB en AVD examen. Het is ook mogelijk om eerst een getrapt AVD examen naar A2 te doen en na 2 jaar opnieuw een getrapt AVD examen naar A.

Als je in het bezit bent van een A2 rijbewijs dan kan je een getrapt AVD examen doen naar A.

Wanneer krijg je code 80 op je motorrijbewijs?

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs. Met een A-rijbewijs met code 80 mag je ook rijden op:

-Motor van de categorie A1
-Motor van de categorie A2
-Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
-Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

Mag je met je B rijbewijs op een 125 cc motor rijden?

In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs. Lees meer informatie hierover in onze blog.

Waar staat BRAVO-A voor?

Om je motor te controleren kan je de checklist BRAVO-A gebruiken. In onze blog lees je meer informatie hierover.

Staat je antwoord er niet bij?

Parkeer dan je vraag en neem contact met ons op. We informeren je graag!